Translate

joi, 7 ianuarie 2010

Ce-si ureaza copiii mei

Azi a fost ziua unui copilas din clasa mea.
Ca de obicei i-am cantat toti "La multi ani" si apoi au inceput sa curga urarile: "sa fii sanatos", "sa ai carnetul plin de foarte bine"...si acum tineti-va bine: "sa fii miliardar", "sa ajungi un om bogat", "sa-ti poti cumpara tot ce vrei"!
Urarea care m-a impresionat si pe care n-am mai auzit-o pana acum la un copil a fost "sa nu fii niciodata sarac"!
M-a intristat. Oare copilul care a rostit aceste cuvinte stia cum e sa fii sarac, oare...
Multe intrebari imi vin in minte! Trebuie sa vad mai indeaproape care e situatia copilului.Nu mi s-a parut ca ar avea probleme de genul acesta.
E de urmarit!

24 de comentarii:

  1. Tocmai din cauza asta eu sint adeptul uniformelor in scoala, macar acolo sa nu fie unii mai bogati si unii mai saraci :(, probabil copilul o fi auzit acasa aceea urare si poate a retinut-o..copii retin repede.

    RăspundețiȘtergere
  2. Cel mai probabil a auzit-o undeva. Sper ca sunt prea mici ca sa-si dea inteleaga sensul cuvantului "sarac". Sper...

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu nu cred ca nu stie ce inseamna asta. Copiii sunt mult mai receptivi la ceea ce spun parintii sau cei din jurul lor decat cred cei maturi. Urarile au aratat o situatie reala nu a copilului ci a copiilor in general...

    RăspundețiȘtergere
  4. Marada,e greu sa sti ce inseamna a fi"sarac"pentru un copil.
    Eu ma consideram"saraca"in fiecare toamna,copil fiind ,pentru ca nu intelegeam de ce alti copii aduc fructe la scoala si eu nu aveam...
    Nu intelegeam de ce tata nu avea voie sa ia un fruct din livada de peste 500 de pomi fructiferi...pastorita acum de militianul satului...livada confiscata de comunisti...multe lucruri nu inteleg copiii...
    Neaparat sa vezi ce si cum e cu copilasul.

    RăspundețiȘtergere
  5. Fain spirit de observaţie!
    Dar poate fi şi imaginaţia unui copil. Dar merită monitorizat.
    Succes!

    RăspundețiȘtergere
  6. am mutit si mi-au dat lacrimile...ne lovim de chestia asta..ce vrei sa faci mai tarziu?sa plec la fratele meu in italia siu sa fac bani...asta face guvernarea din ei..sau mediul..sau parintii..prea multadisperare..zau

    RăspundețiȘtergere
  7. Poate a folosit un text auzit undeva fara sa constientizeze ce spune...

    RăspundețiȘtergere
  8. Ninulescu - uniformele sunt o picatura intr-un ocean. Sunt multe alte lucruri care-i fac pe copii sa se simta intr-un fel sau altul in fata celorlalti.

    RăspundețiȘtergere
  9. Alina - si eu sper sa nu simta cu adevarat saracia!

    RăspundețiȘtergere
  10. cherie - din cate vad si din cate aud acesti copii, e posibil sa-si inchipuie doar ca saracia e un lucru tare rau si sa fie pentru ei un fel de bau-bau de care trebuie sa se fereasca.

    RăspundețiȘtergere
  11. Ema - bine punctat. Cred ca saracia e asociata de copii cu diverse lucruri pe care ar dori sa le aiba si nu si le pot permite.
    E dureros ca uneori aceste lucruri nu sunt de cine stie ce valoare.Iata ca chiar si "nimicurile" nu mai pot fi oferite copiilor

    RăspundețiȘtergere
  12. Lucia - m-a uimit maturitatea copilului. Nu i-a urat celuilalt sa fie bogat, sa fie miliardar... ci sa nu fie sarac! Sa aiba, cu alte cuvinte, ce-i este necesar pentru a trai.
    Chiar daca o fi auzit urarea undeva e mare lucru ca a retinut-o!

    RăspundețiȘtergere
  13. Doamne, nu am mai auzit niciodata asemenea urare.Nu am ce sa comentez.

    RăspundețiȘtergere
  14. nakudo - toti vor bani, cat mai multi bani: unii pentru ca s-au invatat cu ei, altii pentru ca nu mai stiu cum sa iasa din necazuri.
    Azi am vorbit de enciclopedia pentru copii care apare lunea cu Adevarul. O parte mi-au spus ca au deja toate numerele, altii nu au auzit de ea, iar altii mi-au spus ca parintii au considerat ca e prea scumpa.
    Dupa discutie mi-am reprosat ca am deschis subiectul. Ii voi ruga pe cei ce o au sa aduca pe rand numerele la scoala si sa ii lase si pe ceilalti sa o frunzareasca. Macar atata pot face!
    Imi pare rau ca la atatea dorinte neimplinite am mai adaugat si eu una!

    RăspundețiȘtergere
  15. Simion Cristian - sa te auda Dumnezeu!

    RăspundețiȘtergere
  16. Elena - si pe mine m-a descumpanit!

    RăspundețiȘtergere
  17. Mifo' a trecut pe aici!!
    Si cum nu plec fara a lasa o urma( sunt ca bomba nucleara pe unde trec trebuie sa las ceva, insa nu catastrofa)

    Gandidnd logic la varsta care ar putea sa o aiba nai putea spune ca a spus acese lucruri in cunostiinta de cauza ca nu ai fi sigur, dar daca stie intradevar cei saracia ca 50-60% dintre romani (procene deduse de mine pot fi mai mari sau mai mici)
    eu zic din ce am ineles ai fi profesor/invatator sa te interesezi cei cu el (ai avea niste drepturi tot nu po spune ca nui esti tata, unchi etc. dar iti este elev) poate lai putea ajua cumva incearca sa vorbesti cu el
    (ps; am 18 ani, gandesc logic si aceasta este doar o parere)

    RăspundețiȘtergere
  18. Eu cand eram mica ma jucam cu copiii unei familii cu multi copii dar mai saracuti, vecini cu noi. Tineam mult mai ales la baitelul lor cel mai mic cu care ma jucam cum te joci cu o papusa.Cred ca din cele ce se discuta in casa la noi am inteles ca familia aceea este saraca deoarece are prea multi copii. Intr-o zi am visat ca voi avea un fratior si m-am sculat urland ca nu vreau, nu voiam sa fiu saraca. Tin minte asta foarte bine si cred ca parintii au fost vinovati de implementarea in mintea mea de copil a acestei idei.
    Acum intreaga lume stiga in gura mare ca nu trebuie sa fii sarac, nu doar mama sau tata...

    RăspundețiȘtergere
  19. mifo' - ma bucur ca ai trecut pe la mine! Chiar voi urmari situatia copilului si daca va fi nevoie voi ajuta (in masura in care legile si situtia mea materiala imi vor permite)!

    RăspundețiȘtergere
  20. cherie - da, cei mici vad viata, de multe ori, prin ochii celor din jur!

    RăspundețiȘtergere
  21. Unii chiar ştiu dureros de mult ce înseamnă sărăcia: o elevă de-a mea a spus că, de Crăciun, îşi doreşte pentru familia ei, un kilogram de zahăr, ca să bea ceaiul îndulcit...

    RăspundețiȘtergere
  22. Lili - vai, vai! Nu se poate!
    Mi-e rusine sa ma asez la masa, cand aud ca un copil vrea zahar sa indulceasca ceaiul!

    RăspundețiȘtergere
  23. Foarte interesant. Copiii sunt mai atenti decat ii credem noi. In clipa de fata, asta e important, sa ai bani. Pentru ca nicio valoare nu mai e promovata. :(

    RăspundețiȘtergere
  24. sa cunosti valoarea banului de asa mic.......

    RăspundețiȘtergere

Premiu de la Elena Marin - Alexe

Premiu de la Elena Marin - Alexe
Multumesc mult!

Premiu de la Geanina

Premiu de la Geanina
Multumesc frumos! Si eu il daruiesc tuturor celor care intra pe blogul meu. La multi ani!