Translate

sâmbătă, 16 ianuarie 2010

Concurs de limba romana

Asa cum ne-au obisnuit, colegii de la scoala "Take Ionescu" au organizat si anul acesta concursul de limba romana "LA SCOALA CU CEAS" pentru elevii claselor III- VIII.
Cateva sute de elevi din judetul nostru si din alte judete s-au intrecut ieri, intre orele 16 si 19, la probe care nu au fost deloc usoare.(Voi posta in zilele urmatoare subiecte si baremuri de la acest concurs pe blogul "Pentru elevi ...").
Azi am participat alaturi de alti colegi la corectarea lucrarilor.
Mi-au revenit lucrari de la clasa a IV-a. Punctul la care am lucrat suna asa: "Un mare scriitor roman, Tudor Arghezi, spunea: "O povestire e o jucarie". Gandeste-te ca, de data aceasta, tu esti povestitorul si realizeaza o compunere de 20 de randuri care sa aiba urmatorul inceput: Pe o banca veche, cu pupitrul rupt, era deschis primul meu abecedar. Emotia revederii lui m-a facut sa-mi amintesc anii de scoala primara..."
Compunerea trebuia sa respecte anumite cerinte, punctate separat. Pentru o lucrare perfecta elevul primea 40 de puncte.
Imi pare rau sa constat ca lucrarile nu s-au ridicat la inaltimea asteptarilor, din cei 200 elevi inscrisi la aceasta clasa nici macar unul nu a luat punctaj maxim, cel mai mare fiind de 29 puncte(adjudecat doar de cativa elevi).
Nu stiu ce au facut la celelalte puncte, dar la compunere au lipsit sclipirile.
Aproape toti au povestit prima zi de scoala.
Compunerile erau banale, ici-colo cate o expresie deosebita, o comparatie, o metafora...
Nu mai avem talente, elevilor nu le mai place romana...
Am plecat de acolo cu un gust amar!

22 de comentarii:

 1. Nu le mai place sa citeasca,asta e!pacat!

  RăspundețiȘtergere
 2. tasha - televizorul, calculatorul...lipsa de timp a adultilor,...programele incarcate cu lucruri prea putin folositoare...

  RăspundețiȘtergere
 3. Din păcate, elevilor noştri nu le mai place nimic, nu doar româna. În plus, eu constat că nu mai e timp pentru aprofundarea unor competenţe...Nu e doar vina copiilor !

  RăspundețiȘtergere
 4. Era internetului,cu avantaje si dezavantaje!

  RăspundețiȘtergere
 5. Eu cred cu tarie ca principalele vinovate sunt faptul ca nu citesc si faptul ca nu comunica cu parintii, nu se vorbeste indeajuns cu ei. Se exprima foarte greu oral, dar'mite in scris...

  RăspundețiȘtergere
 6. Lili - credeam ca numai eu sunt in criza de timp!
  Ma ingrozeste gandul ca nu am timp sa parcurg in mod normal materia la matematica.
  Nu stiu cum voi proceda!
  I-as chema sambata, dar multi parinti pleaca si vin doar cativa copii ...nu are sens...
  Nu mi s-a mai intamplat!

  RăspundețiȘtergere
 7. kis - nu numai internetul, ci si proasta organizare a sistemului!

  RăspundețiȘtergere
 8. Alina - sunt copiii crescuti de oricine altcineva in afara de parinti, sau de parinti prea obositi...prea stresati...prea comozi...

  RăspundețiȘtergere
 9. si eu am fost un parinte stresat de munca. Fiul meu nu prea a avut noroc de ajutor.

  RăspundețiȘtergere
 10. Eu consider ca subiectul trebuie notat cu o nota mai slaba decat punctajul copiilor. La clasa IV sa cauti nostalgia abecedarului? Cine a avut ideea asta?! In cl IV esti fericit ca ai terminat ciclul I te intrebui cum va fi cu mai multi profesori, iti faci visuri de viitor nu visezi la trecut! Cine a avut ideea asta ? Si te mai miri ca nu sclipesc lucrarile ??????
  Parerea mea !

  RăspundețiȘtergere
 11. giulia - cand suntem tineri avem multe probleme si cam uitam de cei din jurul nostru. Dupa ce trec anii, ne pare rau, dar timpul nu se mai intoarce.
  Poate doamnele mai tinere care ne citesc vor invata ceva din "experienta" noastra!

  RăspundețiȘtergere
 12. cherie - subiectul a fost dat la un concurs national interdisciplinar!
  Nu stiu cine le-a propus, dar ma asteptam la compuneri mai bune! Corectez de multi ani la diverse concursuri si constat ca nivelul elevilor e din ce in ce mai scazut.
  Motive sunt multe!

  RăspundețiȘtergere
 13. Categoric. Si eu predau de 10 ani si am observat in ultimii 5 ani cum vin generatii din ce in ce mai slabe.

  RăspundețiȘtergere
 14. Cred ca generatiile vin cu lucrari din ce in ce mai slabe dar nu sunt de acord ca generatiile sunt cu copii din ce in ce mai putin inteligenti. Exista o vina dar vina nu este a copiilor.Educatia poate fi vinovata.
  Eu vorbesc din afara sistemului si fara sa am copii. Asta ar putea sa insemne fie ca sunt mai obiectiva, fie ca nu am dreptate deloc.
  Tu apreciezi mai bine.
  Asta insa nu imi schimba parerea ca acolo sus sunt unii care gandesc aiurea. Ce subiect nepotrivit! Cum sa entuziasmezi de literatura un copil care citeste si vede la televizor atatea chestii cu un astfel de subiect. Cred ca ei, copiii, nici n-au inteles ce li se cerea.

  RăspundețiȘtergere
 15. cherie - nu stiu ce sa zic, dar am senzatia ca inteleg mai greu ceea ce li se preda!
  Sunt obisnuiti sa ia informatia si atat!
  Nici vorba sa o mai prelucreze!
  Nu ma asteptam la cine stie ce "opere", dar sa stie ca o compunere trebuie sa aiba un titlu, sa aiba o introducere, un cuprins, o incheiere, sa folosesca niste "expresii frumoase", sa scrie corect ortograme obisnuite...
  Problema e ca la televizor copiii vad multe lucruri, unele total nepotrivite varstei lor...desene animate in care expresia cea mai delicata este "vaca imputita"...pe altele nu le mai reproduc, batai, sex, crime...
  Si in lucrari am gasit ca intamplari care le-au ramas in minte batai, razbunari...si ca final satisfactia ca au provocat durere!

  RăspundețiȘtergere
 16. In generatiile din ziua de azi se mai remarca putini .... e groaznic de trist. Azi vorbeam cu o studenta anul I si a zis ca-s pe spate toti din grupa ei - eu am terminat acum nici 2 ani dar parca exista o oarecare concurenta intre cativa dintre noi....oare pana unde se va ajunge ? nici nu vreau sa ma gandesc ...

  RăspundețiȘtergere
 17. ..si nu esti primul dascal care spune asta...e trist.generatia copy-paste.

  RăspundețiȘtergere
 18. Emanuel - ce mai stai? La munca! Ia fa o compunere! Poti alege orice subiect!

  RăspundețiȘtergere
 19. Ioana - dureros! Ma gandesc ca acesti copii ne vor conduce candva!

  RăspundețiȘtergere

Premiu de la Elena Marin - Alexe

Premiu de la Elena Marin - Alexe
Multumesc mult!

Premiu de la Geanina

Premiu de la Geanina
Multumesc frumos! Si eu il daruiesc tuturor celor care intra pe blogul meu. La multi ani!