Translate

joi, 8 aprilie 2010

Spaga la spital

Reporterii Romaniei libere au mers prin spitale pentru a lipi afise de genul „Aici nu se primesc atenţii", „Vi s-a cerut şpagă în acest spital/secţie? Anunţaţi Direcţia Naţioanală Anticorupţie - DNA".
In scurt timp afisele au disparut. De la infirmiere, la directori de spitale, toata lumea medicala a fost solidara in campania de distrugere a acestora.
Si, de aici citez articolul fiindca "e simpatic"!


"Când am văzut cât de repede s-a ales praful de munca noastră, am căutat o explicaţie la directorii Spitalului Universitar. Doctorul Radu Costea - la vremea respectivă director adjunct - nu a părut deloc surprins de deznodământ. „Acuma, şi voi vreţi ca în bârlogul lupului să rămână alea", ne-a lămurit sec. Directorul administrativ Mircea Radu şi un coleg al său doctor au fost chiar mai categorici.

Mircea Radu: Ce vreţi, dacă le-aţi umblat la şpagă?
Colegul lui Mircea Radu: Dar despre ce e vorba?
R.: Am început o campanie anticorupţie şi am spus: „Nu primim şpagă, nu acceptăm cadouri".
Colegul: Păi, noi primim şpagă. Cum să lăsăm minciunile pe pereţi?

„Sigur nu refuz un milion"

Nici medicii şi nici asistenţii de la Spitalul „Sf. Ioan" din Bucureşti nu au fost prea bucuroşi de campania noastră. Două infirmiere ne-au mărturisit că, de fapt, îşi doresc să primească bani de la pacienţi. „Dacă vine un bolnav şi îmi dă un milion, acum, de Revelion sau de Crăciun, ce aţi vrea să-i răspund? La un salariu de 6 milioane, credeţi că le zic: «Vai, nu, dragul mamii, nu primesc!»?" Totuşi, femeile au negat că ar fi cerut vreodată
bani de la pacienţii de care au avut grijă. „Nimeni nu cere, dar, dacă primesc de la cineva ceva, sigur că nu-l refuz", ne-a mărturisit cea de-a doua infirmieră.


O asistentă: Aici nu se primesc... Ce nu se primesc?
Reporter: Atenţii.
Asistenta (râde): Dăm jos afişele.
R.: De ce să le daţi jos?
A.: De unde vine asta, de la ce...
R.: Suntem un ONG.


Am terminat montarea imprimatelor în jurul orei 12.00. Trei ore mai târziu, am revenit ca să vedem dacă asistentele se ţinuseră de cuvânt. Afişele dispăruseră, într-adevăr, dar aveam să aflăm că ordinul de a le scoate a venit de la un nivel mult mai înalt.

Reporter: Cine a luat afişele?
Doctorii sau...?
Portarul: Un director de la DSP. Doctorul Mîrza, dacă ai auzit de el.
R.: A, el le-a luat?
P.: El s-o dus la directoare, o făcut acolo scandal, că de ce aşa... Directoarea a dat ordin şi pe toate le-au luat.


Directorul coordonator al Direcţiei de Sănătate Publică Arad, dr. Nicolae Mîrza, a negat că ar fi cerut scoaterea afişelor şi ne-a certat că îl credem pe portar. Pe de altă parte, în ciuda insistenţelor noastre, directoarea Spitalului Municipal Arad nu a mai putut fi contactată. Experimentul realizat de România Liberă demonstrează situaţia aberantă în care a ajuns sistemul sanitar. Medicii - consideraţi în orice ţară civilizată elita societăţii - au decăzut atât de mult în România încât au ajuns să distrugă afişe care nu fac altceva decât să îndemne oamenii la respecta-rea legii. Cum poate fi salvată această categorie profesională? Răspunsul ar trebui căutat de întreaga societate românească."

10 comentarii:

  1. Medicii sunt elita societatii in alte tari,pentru ca au salarii dupa scoala si dupa munca pe care o fac.Daca nu am ajuta-o noi,fiica mea,medic rezident anul 4 nu s-ar descurca .Nu va spun cati bani merg pe congrese obligatorii,cursuri,carti,...inclusiv manusi chirurgicale isi cumpara ea.Ea e norocoasa.Ne are pe noi.Cine nu are ajutor ,e nevoit sa primeasca.
    Si aici se dau atentii.E drept ca nu se cer,dar se primesc.

    RăspundețiȘtergere
  2. Toată societatea e bolnavă... greu ieşim de aici...

    RăspundețiȘtergere
  3. Ema - astfel de probleme au cam toate categoriile sociale la noi. Zic cam toate pentru ca trebuie exclusi politicienii si acolitii lor!
    Si in invatamant sunt astfel de probleme. Dintr-un salariu de mizerie trebuie sa luam carti, sa platim participarea la simpozioane si concursuri...
    Si uite asa ne transformam in "infractori".
    Am postat articolul pentru ca mi-au placut raspunsurile nonsalante ale celor implicati.
    Sper, macar pentru generatiile urmatoare, ca vor veni timpuri in care cei ce au invatat vor fi apreciati, nu vor sta in greve saptamani, cum stau colegii nostri din Buzau, fara nici un rezultat.

    Ii urez fetei tale rabdare pentru a-si termina studiile si apoi un serviciu platit normal, ca sa nu fie nevoie sa se umileasca luand spaga!

    RăspundețiȘtergere
  4. Denisia - bine ai venit pe blogul meu.
    Asa este...nu prea vad "luminita".
    Dar, speranta moare ultima!

    RăspundețiȘtergere
  5. Fiica mea va avea salar decent...in Anglia.A aplicat pentru a merge acolo.Oricum in Cluj,ca sa ocupe un post dupa rezidentiat ne-ar trebui mii de euro.Noi nu suntem decani,rectori,profesori universitari...
    Ma rog pentru toti copiii ,nu numai pentru ai mei.
    Doamne ajuta!

    RăspundețiȘtergere
  6. Ema - ma bucur si ma intristez! Ma bucur pentru ca ea va avea un trai decent si ma intristez fiindca asa ne pleaca toate valorile...si noi ramanem cu ...ce ramane!

    RăspundețiȘtergere
  7. Marada,ai mare dreptate.Fiica mea a avut ocazia sa ramana aici,in State.A ales sa se intoarca cu speranta ca TREBUIE SA SE SCHIMBE SI LA NOI!Dupa 4 ani,si-a dat seama ca nu se schimba nimic.Si-a ales un domeniu greu si stresant Terapia intensiva.Profesorii,sefii se menajeaza si trag pe ei ca pe hotii de cai.Unul singur,cu care si-a pregatit ea lucrarea de licenta i-a spus:Tu trebuie sa pleci.Nu sta sa faci munca altora.Asa s-a hotarat sa aleaga Anglia...
    Acum 2 ani i-am propus sa se lase de medicina ca-i platesc eu sa faca alta facultate...Raspunsul ei a fost:Mama,dar eu nu ma vad facand altceva!Imi place ce fac!
    Ma rog sa fie bine.

    RăspundețiȘtergere
  8. Îi apreciez pe medicii care profesează cu respect pentru oameni şi pentru meseria pe care şi-au ales-o. Îi compătimesc că au nevoie de şpagă pentru a trăi decent.
    În schimb, am mari probleme cu cei care nu-şi bagă pacienţii în seamă până nu "cotizează"...
    Ca peste tot, nu există pădure fără uscături.

    RăspundețiȘtergere
  9. Ema - este minunat ca face ceea ce ii place. Sa o ajute Domnul sa aiba satisfactia muncii bine facute!

    RăspundețiȘtergere
  10. Lili - am observat ca medicii slabi nu-si baga in seama pacientii care nu cotizeaza. Am avut ocazia sa vad si cativa medici pentru care fiecare caz era o provocare. Pentru acestia nu conta banul (care venea totusi, dar ca multumire),ci boala despre care voiau sa afle mai multe, sa o stapaneasca. E drept, ca sunt flori rare, dar sunt!

    RăspundețiȘtergere

Premiu de la Elena Marin - Alexe

Premiu de la Elena Marin - Alexe
Multumesc mult!

Premiu de la Geanina

Premiu de la Geanina
Multumesc frumos! Si eu il daruiesc tuturor celor care intra pe blogul meu. La multi ani!